Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

marți, 6 decembrie 2011 | |

In afara versetelor coranice, unde mai putem gasi in Islam referiri cu privire la interzicerea introducerii si practicarii inovatiilor (biddah)?

Va prezentam in continuare cateva istorisiri autentice despre Profet (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) care fac referire la inovatii, precum si afirmatiile catorva dintre companionii dreptcredinciosi ai acestuia (Allah sa fie multumit de ei).
Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Allah nu accepta cainta unui inovator pana nu abandoneaza inovatile sale"(relatat de At-Tabaraani & Al- Bayhaqi.
De asemenea Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa)a spus: "Voi cei care veti trai dupa mine si veti vedea multe lucruri pe care nu le veti recunoaste, urmati Traditiile Profetului ("sunna") si veti fi bine calauziti; stati departe de inovatii pentru ca inovatile sunt ratacire. (relatat de Ahmad & Abu Daawood) .
Profetul ( Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata".
Si a mai zis Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa): “…si veti trai sa vedeti mari diferente, asadar tineti-va de Sunnah mea si de Sunnah Califilor calauziti de dupa mine, chiar daca ar fi sa va tineti si cu dintii.” (Sahih Al-Bukhari)
Unul dintre "Taabi’een" (predecesori dreptcredinciosi) Imam Az-Zuhree, a spus: “Sa te tii de Sunnah inseamna sa fii salvat" asa cum Imam Malik (Allah sa fie multumit de el) a spus "ca si Arca lui Noe" cel care s-a imbarcat a fost salvat, iar cel care nu s-a imbarcat a fost distrus.” (Ad-Darimi)
Abu Aaliyah a spus: “Invatati islamul, si atunci cand l-ati invatat, nu va abateti de la el, la dreapta sau la stanga, ci ramaneti pe calea cea dreapta si urmati Sunna Profetului vostru (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) si calea pe care erau Companionii. Si fiti cu precautie in ceea ce priveste inovatiile pentru ca ele cauzeaza dusmanie si ura intre voi, si ramaneti aderati la lucrurile originale care au existat inainte de a fi divizate.”
In aceste relatari este dovedit clar ca singura cale de salvare si cea mai sigura este sa urmezi indeaproape Sunnah Profetului(Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa), sa negi indrumarea altora si sa nu acceptati Sunnah sub forma corupta.
Ibn Masaaud a spus: "Urmati sunnah si nu aduceti nimic nou religiei pentru ca ceea ce aveti e suficient."(relatat de Ad-Darimi)
Si tot el spune: "Practicarea a putin din sunnah este cu mult mai benefica decat practicarea multor inovatii." (relatat de Al-Haakim)
Huthayfah ibn Al-Yamaad a spus: "Nu executati nici un act de adorare care nu a fost practicat de catre companioni Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) pentru ca cei care au fost in timpul Profetului nu au lasat nimic neargumentat (nu au urmat nici un aspect care sa nu fi avut o baza solida in Coran sau in sunnah), deci urmati-i pe cei care au fost inaintea voastra."
Ibn Abbaas a spus:"Temeti-va de Allah, urmati sunnah si nu inovati."
Iata in continuare cateva povestioare relatate despre dreptcredinciosii companioni. - Ibn Abbaas facea inconjurul Ka'bah cu Mu'aaiyah ibn Abu Sufaayn in timpul domniei acestuia. S-a relatat ca Mu'aawiyah atingea toate cele patru colturi ale Ka'bah in timp ce o inconjura. Ibn Abaas, care a remarcat acest lucru i-a spus: Profetul Muhammad atingea numai doua parti din Ka'bah, si anume "Piatra neagra" si "coltul yemenit". Atunci, Mu'aaiyah a raspuns:"Nici o parte a casei a lui Allah nu trebuie neglijata.", iar ibn Abbaas a replicat cu urmatorul verset din Coran:
"Ati avut voi in Trimisul lui Allah o pilda frumoasa, pentru cel care nadajduieste in Allah si in Ziua de Apoi si il pomeneste pe Allah mereu".
(Surat Al-'Ahzab, 21)
Un om l-a intrebat pe imamul Malik: "In ce loc incepe statutul meu de ihram? Imamul a raspuns: "La Dzul Hulayfah, asa cum a facut si Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Omul i-a spus: "Mi-ar placea sa o fac din locul apropiat mormantului profetului Mohammed.", iar imam Malik i-a replicat: "Sa nu faci asa ca vei fi judecat (de catre Allah) si vei suferi (vei fi pedepsit). Omul a intrebat: "De ce? Tot ceea ce am vrut a fost sa fac acest lucru dintr-un loc aflat la cateva mile distanta de locul pe care mi l-ai spus tu!" Auzind aceasta imam Malik a spus: "Ce poate fi mai serios decat sentimentul ca ai facut o fapta dreapta, dar pe care Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) nu a facut-o? Am auzit cuvantul lui Allah:
"….Aceia care fug de porunca Sa sa se fereasca sa nu-i loveasca pe ei o nenorocire sau sa nu-i loveasca pe ei osanda dureroasa"
(Surat An-ur, 63)


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...