Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

joi, 16 mai 2013 | |

Cand mananci inainte de ivirea zorilor si auzi adzan-l-fajr (chemarea la rugaciune) sau vezi ivirea zorilor, poti sa termini ceea ce mananci sau incepi postul imediat?


In mod normal (conform prescriptiilor coranice) ar trebui sa ma opresc din mancat in momentul in care se ivesc zorile, dar in vremurile noastre, cu toate aceste lumini si cladiri dimprejurul nostru este destul de dificil pentru cineva sa observe cand se intampla aceasta si trebuie, deci, sa ne bazam in totalitate pe persoana care cheama la adzan. Exista in acest sens si un hadis in care profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) spune ca trebuie acordata credibilitate persoanei care face adzanul.
Asadar, ne vom increde in cel care face adzanul si pentru ca va urma sa fac si rugaciunea dupa adzanul lui, imediat cum aud adzanulde fajr am obligatia de a ma opri din mancat. Acest lucru nu este insa valabil si in cazul bautului; intr-o relatare despre profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) fiind mentionat faptul ca daca auzi adza-l-fajr, iar in mana ta se afla un vas din care bei, nu esti obligat sa te opresti din baut pana cand nu te-ai saturat, si asta indiferent de cantitatea de apa bauta din respectivul vas si, indiferent de timpul pe care aceasta ti-l va lua. Bineinteles, este vorba despre o situatie neplanificata si nu despre faptul ca in momentul in care aud adzanul iau repede in mana un vas pentru a putea continua bautul lichidului aflat in interiorul acestuia chiar si dupa adzan. Si aceasta permisiune a fost data pentru ca, Slava lui Allah, corpul uman rezista fara mancare mai mult decat ar putea rezista fara apa (lichide, in general).   

Sheikh Assim Hakim


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...