Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

miercuri, 15 mai 2013 | |

Care sunt avantajele spirituale ale postului?

    * Postul are numeroase avantaje dintre care:

  - faptul ca te opreste de la comiterea pacatelor – spre deosebire de celelalte forme de adorare care sunt vizibile si presupun "a face ceva", postul inseamna "a te opri de la a face ceva" si nu are nici o modalitate de expresie exterioara, fiind o forma de adorare intima care se desfasoara numai intre tine si Allah si, sub forma de adorare pentru El, te opresti de lucrurile  care nu iti sunt permise in timpul perioadei de post (dar care, in esenta lor, sunt permise si acceptate – precum a bea apa sau a avea relatii sexuale cu sotul/sotia). Si atunci, daca, prin post, iti impui sa te abtii de la lucruri in esenta lor permise, cum ar putea cineva care posteste cu puritate, sa se apropie de lucrurile nepermise si neplacute lui Allah?!

  
- faptul ca te face mai constient de realitatea faptului ca Allah te priveste. Allah te observa 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. De aceea, tu postesti. Si daca atunci cand mergi la toaleta si vrei sa faci abulutiunea ai bea putina apa, cine te-ar vedea? Nimeni nu se uita la tine. Nimeni in afara de Allah Preainaltul. Stii ca Allah se uita la tine si de aceea te opresti, te abtii de la a manca si a bea in semn de adorare si supunere fata de Allah.

- temeiniceste sinceritatea in sufletul musulmanului. Atunci cand o persoana posteste de dragul Lui Allah asta il face sa fie sincer fata de Allah Preainaltul, pentru ca nu posteste pentru a impresiona pe cineva anume si nici pentru a obtine anumite avantaje,ci el face asta numai pentru Allah, iar Allah il va rasplati.
“Orice fapta a fiului lui Adam este pentru el, cu exceptia Postului.” ٍSpune Allah Preainaltulintr-un hadith qudsii:
Tot ceea ce faci este pentru tine, cu exceptia postului. Allah spune ca aceasta este numai pentru EL si ca EL va da mare rasplata pentru aceasta. Postul este asemeni unui scut care ne protejeaza pe noi de la a comite pacate. Un scut care ne va feri de Focul Iadului.

- de asemenea, postul aduce rabdare si te invata sa tolerezi lucruri, nu pentru ca nu ai putea sa ripostezi, ci pentru ca te autoeduci si inveti ca  puterea ta nu sta in a-i ataca sau a-i lovi pe altii ci, dimpotriva, puterea ta este in abilitatea de a te controla pe tine insuti; si te va invata rabdarea in ceea ce priveste oprirea de la comiterea lucrurilor pe care Allah nu le agreeaza.

- un alt avantaj al postului este ca te invata sa fii multumitor. Obisnuim sa multumim celor care ne fac tot felul de favoruri. Si daca ne uitam la noi insine si la tot ceea ce ne inconjoara vom vedea imensitatea de binecuvantari cu care Allah ne-a daruit. Noi suntem robii Lui, iar El ne iubeste. El ne hraneste, El ne ocroteste, El ne da un acoperis deasupra capului, El ne da tot ce ne dorim, tot ceea ce cerem. Problema, insa, este ca omul vede intotdeauna  partea negativa a lucrurilor. -  Am cerut 100 de lucruri, si am primit doar 98, unde sunt cele 2 ramase? Mereu ne uitam la ceea ce lipseste si uitam ca Allah ne-a binecuvantat cu atatea lucruri. Ramadanul ne invata sa fim multumitori pentru toate acestea. Cum? Pur si simplu prin faptul ca te va lipsi de cateva dintre ele pentru o scurta perioada de timp, facandu-te astfel sa constientizezi insemnatatea prezentei lor, pentru ca niciodata nu ne vom imagina utilitatea si nivelul binecuvantarilor  pe care Allah le-a coborat asupra noastra, decat in momentul in care acestea dispar.


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...