Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

duminică, 28 aprilie 2013 | |

Ce se spune in prosternarea de multumire ("sujud ash-shukur")? Dar in prosternarea de citire ("sujud at-tilaua")?


Nu este consemnat in nici o relatare autentica cum ca ar exista vreo ruga speciala pentru prosternarea de multumire ("sujud ash-shukur" – adica sujud-ul pe care il face cineva pentru a-I multumi lui Allah Preaslavitul si Preainaltul ca l-a scapat de o nenorocire sau ca a pogorat asupra sa o anumita binecuvantare). Si pentru aceasta, au considerat invatatii in islam cum ca in prosternarea de multumire, precum si in prosternarea de citire, cel care o indeplineste trebuie sa spuna dintre rugi ceea ce se spune si in prosternarea in timpul rugaciunii, ca spre exemplu: "Subhan Rabby-al-'Aalaa" = ……sau "Allahumma laka sagedtu ua bika amantu, ua laka aslamtu. Sageada uagihiia lilladzii khalaqahu ua sauuarahu ua şaqqa sam’ahu ua basarahu.Tabaarak-Allahu ahsanu-l-khaaliqiin." = O, Allah, Tie m-am prosternat [în rugăciune] şi în Tine am crezut şi Ţie m-am supus. Faţa mea s-a prosternat înaintea Celui care a creat-o, a înfrumuseţat-o şi a îmbogăţit-o cu auz şi văz. Slăvit este Allah, Creatorul desăvârşit! s.a.m.d…Apoi, se poate ruga orice din ceea ce el doreste.
De asemenea, in ceea ce priveste prosternarea de multumire, precum si prosternarea de citire, unii invatati in islam au fost de parere ca ar fi necesara starea de purificare ("wudu") precum si rostirea "takbir" (formula "Allahu Akbar") inainte de a te prosterna, iar altii au considerat ca este suficienta numai rostirea primului "takbir" iar apoi coborarea in "sujud".


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...