Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

joi, 6 septembrie 2012 | |

Cum putem imbunatati relatia de cuplu?



      Urmatorul articol contine o serie de sfaturi care pot fi puse in practica atat de cuplurile ale caror casnicii se confrunta deja cu probleme, precum si de cele care vor sa evite divergentele de o mai mare amploare. Din nefericire, exista multe casnicii cu probleme grave – insa in acelasi timp trebuie sa fim constienti de faptul ca sunt multe sanse ca acestea sa fie 'repuse pe picioare', cu conditia ca ambii soti sa fie sinceri in dorinta lor de a se reconcilia.

- Exemple de relatii negative intre sot si sotie:

       In multe cupluri sotii au obiceiul de a se considera adversari mai degraba decat parteneri. Acesta reprezinta nu doar o greseala, ci si un mare pericol. Sotul are sentimentul ca el este seful si orice spune el trebuie considerat a fi corect si valabil. Iar sotia simte ca trebuie sa ‘stoarca’ tot ce poate de la sotul ei.

       De asemenea, exista sotii care nu isi manifesta multumirea in legatura cu anumite aspecte, si nu arata a fi satisfacute de ceea ce sotul le cumpara sau cu ceea ce sotul face pentru ele. In mod eronat, ele cred ca astfel ii vor determina sa le ofere mai mult, insa aceasta conceptie este gresita, pentru ca tot ce va reusi o sotie care se comporta astfel va fi sa il faca pe sot sa simta ca a gresit, ca nu este capabil sa ii ofere sotiei stilul de viata cu care ea a fost obisnuita pe cand locuia in casa parintilor ei, sau acela pe care ea il vede la prietenele ei etc.

     De asemenea, unii barbati gresesc foarte mult pentru ca le vorbesc intr-o maniera urata sotiilor lor, le umilesc si le abuzeaza fizic si psihic, nu le permit sa isi exprime parerile etc. O astfel de atitudine fata de sotie nu va conduce la nimic bun, ba dimpotriva.

     Casatoria prescrisa noua, oamenilor, de catre Allah Subhanu Wa Ta’ala nu trebuie sa se transforme intr-o sursa de tiranie, dispret, inselatorie, umilinta si abuz. Allah sa ne fereasca de asa ceva. Un astfel de comportament nu isi are locul niciunde, ce sa mai vorbim despre asa ceva in cadrul unei casnicii.

       Iata cum vorbeste Allah Subhanu Wa Ta’ala in Qu’ran Kareem despre casatorie in Soorah 30, versetul 21: "Si printre semnele Lui [este acela] ca El v-a creat din voi insiva soate, pentru ca voi sa traiti in liniste impreuna cu ele. Si El a pus intre voi dragoste si indurare si intru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc." (Qu'ran, traducerea sensurilor, Soorah Ar-Rum, aya 21)


- Deci NU va comportati ca niste tirani
     Chiar daca in islam sotul este capul familiei, acest lucru nu inseamna ca are putere absoluta. Musulmanii nu au voie sa se comporte precum niste tirani. Musulmanilor li se cere sa isi trateze bine nevestele. Doar ni s-a relatat ca Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) a spus intr-un hadeeth transmis de Tirmidhi ca dintre toti oamenii este mai bun cel care se poarta asa cum trebuie cu sotia lui.

- Fiti parteneri in cadrul procesului de luare a deciziilor

         Urmati principiul 'Shura’ (consfatuire) atunci cand este vorba despre luarea deciziilor. Daca vorbiti deschis si luati hotaririle impreuna, cum ar trebui sa se intample intr-o adevarata familie, va exista mult mai multa armonie decit in situatia in care deciziile ar fi luate unilateral, de catre unul dintre parteneri. De asemenea, sotul (sau sotia) nu va simti ca o anumita conduita ii este impusa si este fortat(a) sa o accepte.

- Nu faceti abuzuri

      Nu va abuzati niciodata emotional, mental sau fizic sotia/sotul. Sa il luam drept exemplu pe Profetul Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam), el nu si-a tratat in mod nedrept sotiile niciodata.

- Supravegheati-va vocabularul
      Fiti atenti la cuvintele pe care le rostiti.                Atunci cand suntem intr-o stare emotionala deosebita nu suntem echilibrati si riscam sa spunem lucruri pe care in mod obisnuit nu le-am fi rostit niciodata. Trebuie sa ne supraveghem vocabularul atunci cand suntem nervosi, sa nu spunem ceva ce am putea regreta mai tirziu. Potrivit Sunnei Profetului Muhammad (SallaAllahu alayhi wasallam) atunci cand ne infuriem trebuie sa ne potolim intai: daca suntem asezati, trebuie sa ne ridicam in picioare (reciproca este valabila, daca suntem in picioare trebuie sa ne asezam). Apoi sa facem wudu, pentru ca, dupa cum se stie, focul se stinge cu apa. Atunci cand suntem nervosi este preferabil sa asteptam sa ne calmam inainte de a continua conversatia.

- Demonstrati-va afectiunea

    A face demostratii de afectiune nu este in nici un caz o dovada de slabiciune. Comportati-va cu blandete si oferiti dovezi de afectiune atat prin intermediul cuvintelor, cat si prin faptele voastre.

- Fiti cel mai bun prieten al sotiei / sotului

    Trebuie sa ne demonstram interesul atunci cind este vorba despre ceea ce se intimpla partenerului/ei de viata. Sunt atatea cupluri care traiesc de ani de zile sub acelasi acoperis si totusi nu se cunosc suficient de bine. Incercati sa colaborati in majoritatea proiectelor pe care le intreprindeti.

- Aratati apreciere
    Trebuie sa va aratati aprecierea pentru ceea ce sotul, respectiv sotia, face pentru familie. Nici unul dintre soti nu trebuie sa ii dea impresia celuilalt ca este de parere ca el sau ea nu se straduieste de ajuns pentru intretinerea caminului lor, ca nu este multumit cu munca si eforturile depuse de celalalt. Acest lucru este valabil doar atunci cand unul dintre soti este in mod constant lenes si nici macar nu incearca sa faca cele necesare pentru intretinerea casei. Fiecare dintre soti trebuie sa ii arate celuilalt ca tot ceea ce face este apreciat; iar sotul trebuie sa ii demonstreze sotiei ca este multumit de felul in care ea are grija de casa si de copii, pentru ca nimanui nu ii place sa simta ca nu este apreciat.

- Comunicarea este foarte importanta

      Comunicare, comunicare, comunicare! Acesta este un cuvant cheie pentru reusita unei casnicii. Cei doi soti trebuie sa comunice foarte bine, sa isi impartaseasca unul altuia problemele, in mod sincer. Si cu cat mai devreme, cu atat mai bine, pentru ca stim ca trecerea timpului poate agrava anumite aspecte, in loc sa le rezolve. In plus, daca sunt lasate sa se acumuleze, aceastea vor fi mult mai dificil de rezolvat.

- Nu mai aduceti in discutie probleme legate de trecut si rezolvate deja

     Nu mai mentionati in cadrul discutiilor de cuplu probleme din trecut, care au fost deja rezolvate, pentru ca nu vor face altceva decat sa aduca noi divergente.

- Multumiti-va cu o existenta simpla

     Nu ii invidiati pe cei care par a duce o viata mai imbelsugata decat cea a familiei voastre si tineti minte ca aparentele insala, de multe ori. Tot ceea ce avem si acumulam provine de la Allah Subhanu Wa Ta’ala. Cei care simt ca sunt incercati de invidie ar trebui sa se uite la cei care au mai putin decit ei, nu la cei care au mai mult. Trebuie sa fim constienti de binecuvintarile noastre si sa ii multumim lui Allah Subhana Wa Ta’ala pentru tot ceea ce avem.

- Nu va "sufocati" sotul sau sotia
      Este normal ca fiecare persoana sa aiba nevoie de ‘spatiu personal’ – o perioada de timp in care sa fie singura, sa intreprinda o activitate care ii place etc. Daca sotul sau sotia nu petrece 100% din timpul liber alaturi de celalalt sot, aceasta nu inseamna ca nu isi iubeste jumatatea sau ca sentimental de iubire s-a diminuat. Fiecare dintre noi are momente in care vrea sa fie singur, pentru a se gandi la o problema, pentru a citi sau pur si simplu pentru a se relaxa – motivele pot varia foarte mult. Dar atata vreme cat nu este vorba despre o activitate haram nu este nici o problema si nici nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Nu va faceti sotul sau sotia sa se simta ca si cum ar fi comis un pacat numai pentru ca are momente in care sa isi doreasca sa fie singur/a.

- Recunoasteti-va greselile

       Atunci cand gresiti, recunoasteti acest lucru. Iar cand sotul, respectiv sotia, greseste – incercati sa treceti cu mai multa usurinta peste acest aspect, nu starniti o furtuna intr-un pahar cu apa. Si incercati, pe cat posibil, sa nu adormiti suparati unul pe celalalt, pentru ca numai Allah Subhanu Wa Ta’ala stie cat avem fiecare de trait.

- Serviti masa impreuna

     Incercati sa mancati in familie de cate ori este posibil. Trebuie sa va apreciati sotul sau sotia pentru ceea ce a gatit.

- Fiti atenti la subiectele discutiilor voastre
        Acest sfat este valabil atat pentru soti, cat si pentru sotii. Nu discutati niciodata cu alte persoane aspecte intime legate de relatia cu sotul / sotia – evitati acest lucru pe cat posibil, pentru ca este neplacut si il puneti pe celalalt intr-o situatie jenanta fata de alte persoane. Este permisa discutarea asupra unor astfel de subiecte doar in cazul in care exista un motiv islamic pentru a face asa ceva. Exista soti si sotii care se plang altora despre aspecte cum ar fi infatisarea sotului / sotiei. Este o reteta pentru aparitia unui dezastru. Iar informatiile legate de relatiile intime dintre soti trebuie comunicate si discutate doar in cadrul cuplului.         Exista multe persoane care isi trateaza sotul sau sotia intr-o maniera cel putin ciudata, pentru ca nu si-ar trata niciodata astfel un prieten sau un membru al familiei. Fata de altii incercam cu totii sa fim politicosi, binevoitori, rabdatori. Insa cand este vorba despre partenerul de viata, multi uita de acest comportament frumos si normal si se dovedesc a fi foarte critici, chiar si cand este vorba despre o greseala minora. Este adevarat faptul ca sotii stau impreuna mai ales la sfarsitul zilei, cand amondoi sunt obositi, stresati, frustrati – dupa o zi plina de activitati. Insa aceasta nu este o scuza. De ce ne purtam frumos cu altii si le scuzam greselile cu usurinta, dar nu punem in aplicare acest lucru cand este vorba despre partenerul de viata? Acesta este un aspect asupra caruia ar trebui sa meditam cu totii.         Nu uitati faptul ca o casnicie fericita si linistita implica rabdare, bunatate, umilinta, sacrificiu, putere de intelegere, iubire, iertare precum si multe eforturi. Urmarea acestor principii ar putea imbunatati orice casnicie. Iar esenta acestor paragrafe este reprezentata de urmatoarea propozitie: ‘Purtati-va cu partenerul de viata in acelasi mod in care doriti sa fiti tratati voi insiva’.


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...