Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

joi, 6 septembrie 2012 | |

Care sunt sfaturile islamului pentru atenuarea inevitabilelor probleme maritale?

Viata maritala trece si prin faze bune si prin unele rele si trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de lucruri, dar cel mai important este cum sa menti familia unita desi se intampla si probleme, fie ca sunt mici, fie ca sunt mari si de multe ori problema este mica dar devine una mare fara nici un motiv. 

      Vorbind despre probleme, un hadith spune ca preventia este mai buna decat vindecarea . Asta nu e limitat doar la boli se aplica la orice in viata, daca poti evita sa ai un accident auto este mai bine decat sa ai acel accident.

      Putem preveni multe probleme casnice daca intelegem sursa lor, daca aflam cauza lor le putem elimina.

      Allah Subhanu Wa Ta’ala ne-a spus cum putem preveni problemele pentru a nu mai cauta solutii, dar Allah Subhanu Wa Ta’ala ne-a spus ca probleme totusi apar.

      Originea problemei este faptul ca tu te comporti ca o persoana oarba, nu mai vezi nimic bun in oponentul tau, doar pe cele rele, chiar daca intr-o zi sunteti prieteni, frati, sot si sotie, uiti toate momentele bune si iti aduci aminte doar de cele rele.

       Allah Subhanu Wa Ta’ala ne invata altfel si anume daca nu iti place o anumita atitudine cu siguranta sunt altele mai bune care sa fie considerate, nu numai atat, poate ca Allah va pune ceva bun in ei, ca de exemplu un copil sau a fi o mama buna pentru copii.

       De aceea Profetul Muhammed (sallalahu aleihi wa salam) a spus: “Un sot credincios nu ar trebui sa isi urasca sotia, o femeie credincioasa”

      De ce?

      Daca o displace doar pentru o atitudine a ei, trebuie sa mai fie altceva ce este bun la ea si ar trebui sa te concentrezi asupra aspectelor bune din ea.
Cu cat avem mai multa credinta cu atat avem mai putine probleme, dar totusi vor aparea si probleme la fel cum au aparut si in casa Profetului (sallalahu aleihi wa salam) dar ne-a invatat cum sa le rezolvam.

      In opinia mea apar multe probleme pentru ca nu se intelege natura barbatului vs cea a femeii.  In cele mai multe cazuri femeia incearca sa se comporte ca un barbat.

       O data am consiliat o familie unde sotia a cerut divortul de ce? Chiar daca aveau copii el nu a lasat-o sa lucreze, iar ea a sustinut ca i-a distrus viitorul, “el a progresat si a avut mult succes, in timp ce eu am stat acasa”.

        Aceasta femeie a uitat ca de fapt aceasta este principala ei responsabilitate este de a-si creste copiii. Daca aceasta sarcina se contrazice cu alta, are prioritate principala ei sarcina - a creste si a avea grija de copiii ei.

        Intr-un alt caz, doi doctori, amandoi lucrau, iar copiii ramaneau singuri sau aveau o dadaca, iar multe probleme apar acasa datorita dadacei, pentru ca nu stim daca este credincioasa sau nu.

       Bineinteles nu spunem ca femeia nu are dreptul de a lucra, sunt anumite cazuri unde asta este singura solutie

        Am vazut o familie unde sotul a murit, iar femeia se ocupa singura de familie, lucra si de multe ori in 2 locuri.

        Am vazut alte cazuri unde femeia trebuie sa lucreze, de exemplu intr-o scoala islamica, sau ca si doctor.

         Asta este recomandat, dar nu pe socoteala familiei tale, familia si copiii sunt o prioritate.

         Vorbind despre faptul ca noi nu ne cunoastem natura umana;

         In sura Al-Imran, Maryam (Maria) mama lui Isa (Isus) (aleihum salam) inainte de a se naste ea, mama ei a jurat ca daca va ramane insarcinata (crezand ca este insarcinata cu un baiat) ca isi va da copilul lui Allah sa il slujeasca, dar nu a fost un baiat, ci o fata, Maryam.

          “Muierea lui Imran a zis: “Doamne, Iti juruiesc [numai] Tie ceea ce este in                               pantecul meu, devotat numai Tie! Primeste-l de la mine! Tu esti Cel care Aude Totul,    Atoatestiutor"

         “Si cand a nascut, a zis ea: “Doamne, am zamilist o copila!”, dar Allah stia bine ceea ce nascuse ea. Si un baiat nu este intocmai ca o copila!”… (3:35-36)

        Dar o femeie nu este ca si un barbat in anumite aspecte, un barbat nu trebuie sa uite ca sotia sa nu este la fel ca el. Sotia trece o data pe luna prin anumite momente cand are nevoie de mai multa atentie si grija


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...