Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

miercuri, 7 decembrie 2011 | |

De cati martori avem nevoie pentru a observa luna noua care ne indica inceputul, respectiv, sfarsitul Ramadanului?

In aceasta privinta, exista intre invatati diferente de opinie.

Unii spun ca este suficient unul singur. Scoala imamului Ahmad ibn Hanbal (Scoala Hanbali) este de parere ca un singur martor este de ajuns in observarea aparitiei lunii noi.

Scoala Maliki si Shafii, insa, spun ca nu este de ajuns un singur martor, ci avem nevoie de doi martori pentru a observa luna noua (in concordanta cu regula generala aplicata in orice caz de marturie).

Cea de-a treia opinie este cea a Scolii Hanafi care spune ca in cazul unui cer senin nu ne este suficient un singur martor, ci avem nevoie de doi sau mai multi martori findca situatia e clara si este usor de observat de oricine prezenta lunei noi. In schimb, daca cerul este innorat sau vizibilitatea este scazuta numai o persoana este de ajuns.

Noi credem insa in autenticitatea opiniei ca un singur martor este suficient.

Acest lucru a fost ilustrat clar de atitudinea musulmanilor aflati in Medinah si care obisnuiau sa se roage in directia Ierusalimului, adica a moscheei Al Aqsa inainte de a-i fi fost revelat Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Alllah fie asupra sa) ca directia rugaciunii s-a schimbat spre Mecca, si ca ei trebuie de acum sa-si indrepte fetele in rugaciune catre Kaba’h, ceea ce inseamna o intoarcere de 180 grade, Medinah fiind intre Mecca si Ierusalim, deci de la nord la sud. Era in acea vremea un grup de oameni dintre companioni care nu auzisera inca despre revelare acestui verset care le ordona sa schimbe directia in rugaciune. In timp ce se rugau, un om de incredere, care preluase respectiva informatie de la Profetul Mohammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a venit la ei si le-a spus in timp ce se rugau ca este martor ca Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a primit o revelatie care il indeamna sa se roage cu fata spre Kaba’h. In acelasi moment, cei care se rugau au schimbat imediat directia rugaciunii inspre Kaba’h, Mecca, nefiind niciunul dintre ei care sa se indoiasca de cuvintele vestitorului sau sa astepte pana ce va termina rugaciunea pentru a putea verifica veridicitatea spuselor martorului, sau sa se gandeasca ca sunt inselati de el sau ca nu inteles bine.

Acest exemplu indica faptul ca daca un singur martor, un bun musulman, ne avertizeaza sau ne vesteste ceva, trebuie sa il urmam si nu este nevoie sa intrebam si o alta persoana pentru a ne asigura.








Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...