Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

miercuri, 14 decembrie 2011 | |

Cum se face purificarea pentru impuritate majora ("ghusl")?

Din punctul de vedere al modului de a face "ghusl" (abluţiune pentru impurităţi majore), există două forme de ghusl:

* Forma acceptabilă: ceea ce inseamna ca daca o persoana a facut ghusl in acest fel , ghusl-ul său este valabil şi el devine purificat de impuritatea majora, iar dacă a omis ceva din practicarea acestuia, atunci ghusl-ul sau nu este valabil.

* Forma completă şi preferabilă: acesta este tipul de ghusl care este "mustahabb"(preferabil) să se practice, dar nu este obligatoriu.

În ceea ce priveşte forma obligatorie şi acceptabilă aceasta presupune:

1. Intenţia de a se purifica de impuritate majora (care poate fi): "janaabah" (impuritate ca urmare a intretinerii de relatii sexuale), "haid" (menstruatie) sau "nifaas" (sângerarea normala de dupa nastere).

2. Spălarea in intregime a corpului cu apă, asigurându-vă că apa ajunge la rădăcina părului şi in locurile in care nu poate ajunge cu uşurinţă, cum ar fi la subsuori si in spatele genunchilor, precum şi clătirea gurii şi a nasului, asa cum este prescris in reglementarile teologiei islamice ("shari'a").

Sheikh Ibn 'Uthaymeen (Allah sa aiba mila de el!) a spus in "As-Sharh al-Mumti'a"(1 / 423):

"Evidentele ce sustin valabilitatea acestui tip de ghusul se regasesc in cuvintele lui Allah: "Dacă sunteti spurcati (junub – stare rezultata dintr-un contact sexual sau o scurgere seminala), atunci curatati-vă (printr-o imbaiere)" [Surat Al-Ma'ida, 6] si Allah nu a menţionat nimic altceva în afară acestui fapt. Atunci, dacă o persoană se spala o singura data pe tot corpul, purificarea lui este corecta."

În ceea ce priveşte forma completa, preferabila de ghusl, aceasta presupune:

1. Intenţia de a se purifica de impuritate majora (care poate fi): "janaabah" (impuritate ca urmare a intretinerii de relatii sexuale), "haid" (menstruaţie) sau "nifaas" (sângerarea normala de dupa nastere).

2. Rostirea formulei "bismillah" (in Numele lui Allah), spalarea de trei ori pe maini, apoi spălarea a oricarei murdării din zona intima.

3. Apoi se face abulutiunea ca si cum s-ar pregati pentru rugăciune

4. Apoi toarnă apă pe cap de trei ori, şi freaca părul în aşa fel încât apa sa ajunga complet pana la rădăcina părului.

5. Se spală apoi corpul in intregime, asigurându-vă că apa ajunge pe toate părţile corpului, începând cu partea dreapta a corpului şi urmand cu stânga, şi frecand corpul cu mâinile, astfel încât sa ne asiguram ca apa ajunge pe întregul corp.

Evidente pentru formă "mustahabb"a de ghusl:

A fost relatat că A'ishah (Allah sa fie multumit de ea!) a spus: Atunci când Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) facea ghusl pentru janaabah (impuritate dupa intretinerea de relatii sexuale), se spala pe mâini şi facea abulutiunea ca pentru rugaciune, apoi se spala, apoi isi freca parul cu degetele pana cand credea ca apa ajuns la piele, apoi turna apa peste el [cap] de trei ori, apoi se splala pe intreg corpul." (hadis consemnat de Al-Bukhary (248) şi Muslim (316).

Şi s-a relatat că ea (Allah fie multumit de ea!) a (mai) spus: Atunci când Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) facea ghusl din janaabah, cerea ceva de genul vasului in care se mulge laptele, apoi lua apa in palma sa si incepea sa frece partea dreapta a capului, apoi stânga, apoi lua apă în ambele palme şi turna peste intreg capul." (consemnat de Al-Bukhary (258) şi Muslim (318))

In privinta ghusl-ului, una dintre cele mai importante reglementari islamice este aceea ca ghusl-ul pentru impuritatea majora ia locul abulutiunii, astfel încât persoana care a făcut ghusl, fie in forma completa, fie in cea acceptabilă, nu mai trebuie să repete abulutiunea, cu excepţia cazului în care el face ceva care invalidează starea de purificare în timp ce face ghusl.


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...