Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

miercuri, 29 iunie 2011 | |

Cum putem recunoaste o inovatie ("bid'ah")?

    Orice forma de adorare care este bazata pe o relatare "fabricata", adica neadevarta, este o inovatie (ca spre exemplu,  pretinderea existenta unei rugaciuni speciale in luna Rajab, numita dupa numele acestei luni).
   De asemenea, orice act de adorare pe care Profetul Mohammed  (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) nu l-a facut (cum ar fi, spre exemplu, rostirea intentiei inainte da a incepe rugaciunea sau "adzan"-ul (chemarea la rugaciune) inainte de rugaciunile neobligatorii.
   Astfel, pentru a ne feri de inovatii trebuie sa avem grija ca toate actele de adorare sa fie realizate in maniera exacta,    asa cum o facea insusi Profetul  lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), iar aceasta nu o putem obtine decat respectand urmatoarele sase conditii pentru a ne feri de bid'ah:
-Actul de adorare trebuie sa coincida cu legea islamica instaurata de Coran sau de "sunnah"(relatarile despre Profet)
, adica sa fie efectuat exact cum este prevazut de acestea  
-Actul de adorare trebuie sa coincida cu legea islamica incadrandu-se in  reperele/granitele stabilite de aceasta.(Spre exemplu, nu este permis ca o persoana sa sacrifice un cal in locul berbecului prevazut spre a fi sacrificat dupa nasterea unui copil de sex feminin.)
-Actul de adorare trebuie sa coincida cu legea islamica din punctul de vedere al cantitatii prescrise. Asadar, daca cineva aduce 2 unitati de rugaciune ("raka'") in plus  la rugaciunea de "dzuhor" facand in total de 6 raka
' in loc de 4, aceasta nu va fi acceptata pentru ca nu coincide cu cantitatea/numarul prescrisa de legea islamica.
-Actul de adorare trebuie sa coincida cu legea islamica din punctul de vedere al manierei in care se cere a fi executat. ( Spre exemplu, daca cineva incepe sa faca ablutiunea cu spalarea picioarelor in loc de a manilorulutiunea nu va fi acceptata, pentru ca nu are nici o baza in Quran sau Sunnah Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa).
-Actul de adorare trebuie sa coincida cu legea islamica in privinta timpul indicat pentru indeplinirea acestuia. (Astfel,   rugaciunea de fajr care este indeplinita dupa rasarit soarelui nu va fi considerata ca fiind executata in intervalul de timp propriu,destinat acestei.)
-Actul de adorare trebuie sa coincida cu legea islamica din punctul de vedere al locului in care se cere a fi executat (Spre exemplu, Pelerinajul nu poate fi executat decat prin intermediul unei calatorii la Mekkah, Arabia Saudita.)


Share/Bookmark

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...