Intrebari si raspunsuri in lumina intelegerii Islamului


Profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Cu adevarat, v-am lasat voua Cartea lui Allah si Traditiile Mesagerului Sau. Daca le veti respecta nu o sa va rataciti niciodata."

joi, 16 mai 2013 | | 0 comentarii

Care sunt virtutiile lunii Ramadan?



 Ramadanul este cea de a noua luna a calendarului islamic si are avantaje si virtuti pe care Allah insusi le-a predestinat acestei luni. Musulmanii din intreaga lume stiu ca aceasta luna este sfanta si pentru aceast motiv multi dintre ei se tin departe de pacat si sporesc faptele bune in aceasta luna.
Una dintre virtutiile lunii Ramadan este aceea ca in aceasta luna a fost revelat Sfantul Coran. Allah Preainaltul spune:
“[Aceste zile sunt] luna Ramadan, în care a fost trimis Coranul, drept cãlãuzã pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept si Îndreptar [Al-Furqan]"( Surah Al-Baqarah, 185)
Noi apreciem si glorificam, deci,  aceasta luna pentru pogorarea in decursul ei a acestei revelatii, revelatia finala pentru omenire si cea completa.
O alta virtute a lunii Ramadan este aceea ca portile Paradisului sunt deschise pentru toti cei care doresc sa intre (prin plinirea de fapte bune), in timp ce portile iadului au fost inchise pentru a-i feri pe oamenii de a ajunge in el, iar diavolii sunt inlantuiti.  Si cineva ar putea intreba: – Si daca diavolii sunt inlantuiti, de ce totusi oamenii pacatuiesc in Ramadan? Invatatii au diferite pareri cu privire la aceasta problema cea mai simpla fiind ca tu insuti esti cel care pacatuiesti, sinele tau, pentru ca nu suntem ingeri, nu avem acea constiinta clara si puterea limpede de a face numai ceea ce e bine ci avem urcusurile si coborasurile noastre, dar in Ramadan coborasurile, pacatele, sunt mai atenuate, pentru ca cei care ne imping spre ele, diavolii, sunt inlantuiti.
De asemenea, o alta  virtute a postului este aceea ca deschide pentru dreptcredinciosul evlavios Ar-Rayan, una dintre cele opt  porti ale  Raiului, asa cum a fost semnalat intr-un hadis al profetului Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) 
De asemenea, una dintre virtutiile Ramadanului este iertarea tuturor pacatelor anterioare pentru cei care postesc cu credinta si incredere in milostenia lui Allah si in intentia clara de a primi recompensa ce i-a fost promisa – iertarea.  

Sheikh Assim Hakim


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Cand mananci inainte de ivirea zorilor si auzi adzan-l-fajr (chemarea la rugaciune) sau vezi ivirea zorilor, poti sa termini ceea ce mananci sau incepi postul imediat?


In mod normal (conform prescriptiilor coranice) ar trebui sa ma opresc din mancat in momentul in care se ivesc zorile, dar in vremurile noastre, cu toate aceste lumini si cladiri dimprejurul nostru este destul de dificil pentru cineva sa observe cand se intampla aceasta si trebuie, deci, sa ne bazam in totalitate pe persoana care cheama la adzan. Exista in acest sens si un hadis in care profetul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) spune ca trebuie acordata credibilitate persoanei care face adzanul.
Asadar, ne vom increde in cel care face adzanul si pentru ca va urma sa fac si rugaciunea dupa adzanul lui, imediat cum aud adzanulde fajr am obligatia de a ma opri din mancat. Acest lucru nu este insa valabil si in cazul bautului; intr-o relatare despre profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) fiind mentionat faptul ca daca auzi adza-l-fajr, iar in mana ta se afla un vas din care bei, nu esti obligat sa te opresti din baut pana cand nu te-ai saturat, si asta indiferent de cantitatea de apa bauta din respectivul vas si, indiferent de timpul pe care aceasta ti-l va lua. Bineinteles, este vorba despre o situatie neplanificata si nu despre faptul ca in momentul in care aud adzanul iau repede in mana un vas pentru a putea continua bautul lichidului aflat in interiorul acestuia chiar si dupa adzan. Si aceasta permisiune a fost data pentru ca, Slava lui Allah, corpul uman rezista fara mancare mai mult decat ar putea rezista fara apa (lichide, in general).   

Sheikh Assim Hakim


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Daca este obligatoriu sa intrerup postul cand aud adzan-l-maghreb, este obligatoriu pentru mine sa ma opresc din a manca si a bea in momentul in care aud adzan-l-fajer?


Allah Preainaltul spune in Sfantul Coran ca atunci cand poti sa diferentiezi intre zi si noapte, adica cand se poate vedea linia alba a zorilor venind dinspre est si cand poti sa diferentiezi intre noapte si zi, acela este momentul in care ar trebui  sa te opresti de la a manca, bea etc si, de asemenea, trebuie sa intrerupi postul atunci cand soarele apune. Daca te afli, deci, intr-o zona unde orizontul este vizibil, cum ar fi in desert, o campie intinsa ori la mare, si poti sa vezi soarele apunand, in minutul in care vezi cercul soarelui disparand in totalitate poti sa intrerupi postul tau si aceasta chiar daca nu ai auzit adzanul, puntru ca adzanul nu este in sinea lui decat un "semnal".
Multi dintre cei care fac adzanul mai asteapta cateva minute pentru a fi siguri. Daca vezi soarele apunand, nu trebuie sa astepti adzanul, ar trebui sa mananci si sa bei pentru ca asta ne-a fost spus sa facem de catre Allah Preaslavitul. 


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Intr-un hadis qudsy Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus ca Allah Preaslavitul si Preainaltul a spus ca fiecare lucru pe care il face fiul lui Adam (omul) este pentru el, in afara de post, care este pentru Allah. Atunci, Rugaciunea (salat) si Dania (zakat) nu sunt tot pentru Allah facute? De ce nu este specificat acest lucru in respectivul hadis si care este semnificatia ascunsa in spatele acestei declaratii?


Aceasta a fost explicata de savantii in teologie islamica in felul urmator: 
Toate faptele dreptcredinciosului sunt intre el si Creatorul sau, dar, spre deosebire de post care este "ascuns", celelalte forme de adorare sunt "vizibile"si oamenii ti se pot asocia in implinirea lor si le pot imparti cu tine. Asa cum este spre exemplu in cazul Daniei, oamenii vor beneficia de pe urma faptului ca cineva plateste Zakat, si este posibil ca el sa  faca aceasta intr-o forma demonstrativa numai pentru a atrage atentia si multumirea oamenilor.
In schimb, in cazul postului, nu se produce ceva vizibil, nu este ceva concret exprimat! Este ceva intim intre tine si Allah si  de aceea Allah te va rasplati in consecinta.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Coranul a fost revelat in luna Ramadan. Asta inseamna ca daca vom recita Coranul in timpul Ramadanului, recompensa va fi multiplicata?


Orice am face in luna Ramadan, Allah il va multiplica. Cu voia Sa, toate faptele bune facute in luna Ramadan ne vor fi multiplicate. O singura fapta buna va fi multiplicata de 10 pana la 700 de ori, si asta numai prin Mila si Indurarea lui Allah.
Ca urmare, in luna Ramadan ar trebui sa ne straduim sa facem mult mai multe fapte bune decat facem de obicei. Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: “In Ziua Judecatii postul (pe care l-am tinut) si Coranul (pe care l-am citit) vor veni in sprijinul nostru. Ele vor vorbi si una din ele va spune (postul)- Oh Allah,acesta este sclavul Tau. L-am privat pe el de mancare, de bautura si de dorintele sale. Oh, Allah, lasa-ma sa intervin pentru el. (aceasta inseamna "shafa’a – a intervene pentru a-l salva, a-l ajuta). Iar Coranul va veni  si va spune: “L-am privat pe el de somn. Acest om nu a dormit din cauza mea. Obisnuia sa se roage 3-4 ore in fiecare noapte, cand toata lumea dormea, obisnuia sa se trezeasca in mijlocul noptii ca sa se roage si sa ma recite. Oh, Allah, lasa-ma sa intervin pentru el." Si ambele inverventii vor fi acceptate de catre Allah Preainaltul, asa cum Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus. Deci, Coranul trebuie,  indiscutabil, recitat in luna Ramadan si nu numai. Problema, insa,  este ca unii musulmani nu citesc Coranul decat in Ramadan, restul celor 11 luni ale anului folosindu-l ca "amuleta" impotriva raului (ceea ce este o inovatie – biddah) ori il uita pe rafturi stergandu-l din cand in cand de praf. Si aceasta este o maniera complet gresita de a trata Coranul, caruia ar trebui sa i se dea o mai mare importanta si implicare in viata de zi cu zi. 

Sheikh Assim Hakim


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Este adevarat ca se semnaleaza intr-un hadis cum ca in fiecare zi si noapte din Ramadan Allah Preaslavitul si Preainaltul ar elibera pe unii dintre robii sai de flacarile Iadului?


Da, exista un hadis in care Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus ca in fiecare noapte si zi din Ramadan Allah ii salveaza pe unii dintre robii Sai din Iad, coborand asupra lor  iertarea (prin scoaterea din Foc).
ِAceasta inseamna ca, cu toate ca noi traim si suntem inca activi, Allah i-a notat in Cartea Sa pe cei pe care i-a iertat.
 Si continua Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) spunand ca fiecare dintre noi are o chemare (o invitatie la iertare), daca el ar avea credinta si orice ar cere Allah, acesta ii va raspunde, cu siguranta. Si, pentru ca noi nu stim care sunt aceia pe care Allah i-a binecuvantat cu Iertarea si Indurarea Sa, avem obligatia de a persista in rugile noastre cerand indurarea Preainaltului Iertator, Indurator.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Uneori, postul devine ceva atat de obisnuit, incat cel care posteste nici nu se mai gandeste la rasplata si binecuvantarile acestuia.Ce ar trebui sa faca un dreptcredincios pentru a fi constient in permanenta de faptul ca posteste pentru a dobandi respectiva rasplata, binecuvantare?


Din nefericire, in cazul majoritatii formelor de adorare se intampla asa, ca si in cazul rugaciunii - multa lume face rugaciunea,dar daca este intrebat de ce se roaga nu va sti sa dea nici un raspuns.  Si noi nu ne rugam pur si simplu pentru a ne ruga intr-un mod "automatizat", ci trebuie sa ne oprim o clipa si sa contientizam faptul ca facem asta deoarece credem in Allah Preainaltul si Maretul si dorim ca, urmand indrumarile Sale sa fim recompensati  si sa ne apropiem cat mai mult de acesta. In acest fel, ne vom "improspata" /reinnoi modul in care indeplinim actele de adorare.   De multe ori facem anumite lucruri doar pentru ca si altii le fac si la aceasta se refera si urmatoarea poveste. 

  –  S-a relatat despre doi invatati care mergeau impreuna cand un cortegiu funeral trecu pe langa ei si oamenii carau un mort la cimitir. Asa ca unul dintre invatati i-a spus celuilalt: "Hai sa il insotim pentru ca vom primi mare rasplata daca facem aceasta." Iar celalalt spuse: "Bine, da-mi o secunda doar." Facu o pauza mica, apoi spuse: "Bine hai sa mergem!" Apoi primul il intreba:"Ce ai facut?" El raspunse: "Cand ai spus sa mergem si sa urmam cortegiul, am vrut sa fac asta pt a fi alaturi de tine. Apoi, mi-am dat seama ca in acest fel nu voi fi recompensat pentru asta, deci m-am gandit, ca trebuie sa fie facut in totalitate pentru Allah si am facut o pauza pt a-mi schimba intentia si a incerca sa ma concentrez in a face aceasta numai pentru Allah.
Revenind,  orice forma de adorare facuta pentru Allah trebuie sa se desfasoare intr-o forma constienta in acest sens, cu o intentie clara si constientizata - trebuie sa tii post stiind ca tii post pentru Allah, trebuie sa te rogi stiind ca aceasta rugaciune este pentru Allah, adica urmand indreptarile Lui... si reamprospatand modul de implinire a respectivei fapte de adorare ,vei avea astfel acces la o rasplata mai mare,cu voia lui Allah. 
Si orice ai face de dragul lui Allah, El te va rasplati  fie si pentru cele mai minore ori banale fapte daca intentia ta este sincera si cauta Multumirea Sa (chiar si banalul baut al unei cesti de cafea sau de ceai se poate transforma intr-un act pentru care vei fi pe deplin rasplatit, daca va fi facut, spre exemplu, cu intentia de a te mentine treaz pentru a implini una din rugaciuni, in forma de adorare a lui Allah.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Luand in considerare opinia conform careia avem mai multe regiuni cu mai multe marturii de zarire a lunii, ce se va intampla in cazul unei persoane care a inceput Ramadanul o data cu o tara din Est, intr-o zi de luni, apoi ,la mijlocul lunii este nevoit sa calatoresca intr-o tara din Vest, care a inceput Ramadanul duminica, adica cu o zi mai devreme decat el? Daca la sfarsitul luni, adica de Eid (sarbatoare), el se va afla in respectiva tara Vest, va considera incheierea obligatiei sale de a posti odata cu tara din Est, pentru el cu ei a inceput sa postesca sau va opri postul odata cu cei din Vest pentru ca se afla in acea tara?


Raspunsul se intoarce la hadisul Profetului(Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!):  “Postul este acea zi in care toti postiti, si Eid-ul (sarbatoarea) este acea zi in care toti sarbatoriti.”  Persoana in cauza ii va urma,deci pe toticeilalti impreuna cu care se afla, deci va sarbatori Eid-ul cu tara din Vest in care se afla in acel moment, cu conditia de a nu posti mai putin de 29 de zile.
Daca regiunea in care o persoana se afla posteste cu o zi inaintea musulmanilor din tara in care el se va afla de Eid, nu este mentionata nici o contraventie in a se posti mai mult de 30 de zile (zilele care vor fi postite in plus vor fi considerate sunnah, nu fard) important fiind a nu se posti mai putin de 29 de zile, minimul implinirii unei luni din punctul de vedere al calendarului islamic.Si asta nu este acceptabil pentru ca profetul (sallalla Allahu alaihi wa sallam) a zis:
“Comunitatea mea (ummah musulmanilor) se va afla pe calea buna(corecta) atata timp cat vor intarzia masa de dinaintea zorilor pe cat posibil si vor rupe postul lor cat de repede se poate.” 


verdict islamic Sheikh Assim Hakim          


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Vederea lunii intr-o anumita regiune este un indiciu pentru inceperea postului de catre musulmani in totalitatea lor sau numai de catre cei ce locuiesc in regiunea in care a fost vazuta luna?


In privinta acestei chestiuni exista diferite opinii intre invatati, cea mai autentica opinie fiind insa aceea potrivit careia fiecare regiune are propria vedere a lunii, iar unii invatati spun ca daca mai multe regiuni se afla sub conducerea aceluiasi conducator, atunci toate regiunile respective ar trebui sa urmeze respectivul conducator.
Prin urmare, daca luna a fost vazuta in estul unei tari, cei din vest, nord si sud ar trebui sa posteasca toti incepand din acel moment, deoarece se afla sub aceeasi conducere.
Alti savanti,insa, sunt de parere ca un conducator ar trebui sa fie de in deajuns (suficient) si pentru ceilalti; adica, daca s-a vazut luna intr-o regiune toti musulmanii ar trebui sa tina cont de aceasta si sa posteasca indiferent de locul in care traiesc


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Ce se intampla in cazul in care o persoana a vazut luna (indiciul inceperii /sfarsitului lunii Ramadan), dar marturia sa nu este acceptabila in cazul majoritatii musulmanilor?


Sa presupunem ca o persoana a vazut luna, si merge la judecatorul islamic sau la conducator, la liderul musulman, si ii spune ca a vazut luna, insa pentru un motiv sau altul, ei nu accepta declaratia sa, precum ca a vazut luna, fie datorita faptului ca nu li se pare destul de pregatit pentru aceasta, fie ca nu este un musulman suficient de bun. Ar trebui el sa posteasca, desi ceilalti nu fac asta, ori ar trebui sa se prefaca ca nu posteste, in timp ce el o face, sau ar trebui sa faca ceea ce fac si ceilalti si sa nu postesca? Si care ar fi situatia in care ar vedea luna care indica sfarsitul lunii Ramadan?
In aceasta privinta invatatii sunt de parere ca aceasta chestiune isi afla rezolvarea in hadis-ul profetului Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) care a spus: “Postul este acea zi in care toti postiti, si Eid-ul (sarbatoarea) este acea zi in care toti sarbatoriti.” Este, deci, o chestiune de majoritate, de unitate a musulmanilor. Asadar daca cineva vede luna, dar oamenii nu iau in considerare marturia sa, atunci el ar trebui sa faca ceea ce fac toti ceilalti. Daca ei nu postesc, nici el nu voi posti; pentru ca in fata Lui Allah, luna incepe atunci cand toti musulmanii cad de comun acord ca a inceput; si la fel luna se termina atunci cand toti sunt de acord cu acest lucru. 


Share/Bookmark

miercuri, 15 mai 2013 | | 0 comentarii

Este sunnah sa postim intrega luna Shaban?


Asalamu aleikom wa rahamtullahi wa barakatuhu

Alhamdulilah prin Mila Celui Preainalt ne apropiem de Ramadan..de Luna cea Binecuvantata.
Astazi suntem in 5 shaaban si este bine sa aflam mai multe despre postul in aceasta luna.

Intrebare:
Este sunnah sa postim intrega luna Shaban?

Raspuns:
Toata Lauda i se cuvine Lui Allah.

Este recomandat sa postim o mare parte din luna Shaban.

Este relatat despre profetul Muhammad ,sallallahu alahi wa sallam, ca obisnuia sa posteasca in luna Shaaban.

Ahmad (26022), Abu Dawood (2336), al-Nasaa’i (2175) si Ibn Maajah (1648)-relateaza ca Umm Salamah (Allah sa fie multumit de ea)a spus: Niciodata nu l-am vazut pe profetul Lui Allah sallallahu alahi wa sallam sa posteasca doua luni consecutive doar atunci cand luna shaban era urmata de Ramadan.

Abo Dawood-Profetul Muhamamd sallallahu alahi wa sallam obisnuia sa posteasca intreaga luna shaban.

De asemenea avem relatat ca profetul Muhamamd sallallahu alahi wa sallam, obisnuia sa posteasca luna shaban cu exceptia a catorva zile.

Abu Salamah a spus: Am intrebat-o pe Aisha (Allah sa fie multumit de ea) despre postul profetului sallallahu alahi wa sallam si ea a spus: Obisnuia sa posteasca pana cand noi credeam ca posteste zilnic,apoi el nu mai postea ,…pana cand credeam ca nu va mai posti,dar nu l-am vazut sa posteasca mai mult in alta luna decat in luna shaban,.Postea toata luna shaban fara cateva zile.(Muslim)

Invatati au analizat aceste hadturi si au ajuns la concluzia urmatoare:

Unii au spus ca este diferenta de ani: Cateodata profetul sallallahu alahi wa sallam postea toata luna shaban si in alti ani se oprea din postit cateva zile din luna shaban.Aceasta opinie este si a sheikului Ibn Baz(Allah sa aiba mila de el)

Altii au spus ca profetul sallallahu alahi wa sallam nu a postit toata luna shaban si folosesc ca si evidenta haditul lui umm Salamah (mantionat mai sus).Iar relatarile anterioare se refera mai mult din punct de vedere lingvistic..de ex daca cineva posteste toata luna inafara de 2 zile …atunci va spune ca a postit toata luna.
Al-Hafiz a spus: Haditul Aishei explica ceea ce a fost relatat de catre Umm Salamah ca profetul Muhamamd sallallalhu alahi wa sallam obisnuia sa posteasca mare parte din aceasta luna.

Al-Tebi a spus: Poate fi interpretat ca profetul sallallahu alahi wa sallam postea intr-un an toata luna shaban si in alt an mare parte din luna shaban .
Al-Haafiz a mai spus: Cea mai corecta opinie este ca profetul sallallahu alahi wa slalam nu a postit toata luna Shaban si a adus ca si evidenta haditul Aishei (Allah sa fie multumit de ea)care a spus: Nu stiu ca profetul sallallahu alahi wa sallam sa recite intregul Quran intr-o noapte sau sa stea in rugaciune pana la rasarit sau sa posteasca o luna intreaga ..doar in Ramadan.

In Bukhary gasim urmatoare relatare: de la Ibn Abbaas(Allah sa fie multumit de el)care a spus: Profetul Muhamamd sallallahu alahi wa sallam nu a postit nici o luna intreaga doar in Ramadan.
Si Allah Stie mai bine.

Sa alegem o zi din an cum este cea din mijlocul luni shaban sau prima zi de rajab sau zilele de vizitare a mormintelor este o inovatie in islam si cei care le urmeaza sunt pe un drum gresit.De fapt aceasta practica n-a fost raportata de catre profet sau de catre companioni.Unii oameni cred ca sufletele celor morti viziteaza rudele in mijlocul lunii shaban.Altii chiar lasa mancare pentru acestia bazandu-se pe acesta mentiune.Aceasta este adoptata de la hinduisi si din tradile pagane.

Actiunile oamenilor sunt prezentate la Allah in luna shaban .Aisha ra spune: Niciodata nu l-am vazut pe pofetul Mohammad sa posteasca o luna intreaga decat in ramadan si niodata nu l-am vazut postind mai mult decat in luna shaban.(muslim si bukhary)

Usamah bin Zaid a spus: O mesagerule nu te-am vazut niciodata postind atat de mult ca in luna shaban.Profetul a spus: Oameni neglijeaza luna care este intre rajab si ramadan,in aceasta luna actiunile sunt prezentate inaintea lui Allah si imi doresc ca actiunile mele sa fie prezentate in timp ce postesc.(Abu dawood)

Postind special in 15 shaban doar o noapte nu are nici o evidenta in sunna porofetului

Sunt niste relatari pe care invatati le-au categorisit slabe ale unor companioni si a celor care i-a urmat care indica virtutia acestei nopti,dar aceasta nu inseamna ca are vreo importanta deosebita .Deci nu exista nici o evidenta care sa confirme ca postind in aceasta zi este sunnah si nici rugaciunile nu trebuie sa fie speciale.

www.turntoislam.com


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

De cati martori avem nevoie pentru a observa luna noua care ne indica inceputul, respectiv, sfarsitul Ramadanului?



 In aceasta privinta, exista intre invatati diferente de opinie.
   
Unii spun ca este suficient unul singur.  Scoala imamului Ahmad ibn Hanbal (Scoala Hanbali) este de parere ca un singur martor este de ajuns in observarea aparitiei lunii noi.

  Scoala Maliki si Shafii, insa, spun ca nu este de ajuns un singur martor, ci avem nevoie de doi martori pentru a observa luna noua (in concordanta cu regula generala aplicata in orice caz de marturie).
  
  Cea de-a treia opinie este cea a Scolii Hanafi care spune ca in cazul unui cer senin nu ne este suficient un singur martor, ci avem nevoie de doi sau mai multi martori findca situatia e clara si  este usor de observat de oricine prezenta lunei noi. In schimb, daca cerul este innorat sau vizibilitatea este scazuta numai o persoana este de ajuns.
   
Noi credem insa in autenticitatea opiniei ca un singur martor este suficient.
   
Acest lucru a fost ilustrat clar de atitudinea musulmanilor aflati in Medinah si care obisnuiau sa se roage in directia Ierusalimului, adica a moscheei Al Aqsa inainte de a-i  fi fost revelat Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Alllah fie asupra sa) ca directia rugaciunii s-a schimbat spre Mecca, si ca  ei trebuie de acum sa-si indrepte fetele in rugaciune catre Kaba’h, ceea ce inseamna o intoarcere de 180 grade, Medinah fiind intre Mecca si Ierusalim, deci de la nord la sud. Era in acea vremea un grup de oameni dintre companioni care nu auzisera inca  despre revelare acestui verset care le ordona sa schimbe directia in rugaciune.
 In timp ce se rugau, un om de incredere, care preluase respectiva informatie de la Profetul Mohammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a venit la ei si le-a spus in timp ce se rugau ca este martor ca Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a primit o revelatie care il indeamna sa se roage cu fata spre Kaba’h. In acelasi moment, cei care se rugau au schimbat imediat directia rugaciunii inspre Kaba’h, Mecca, nefiind niciunul dintre ei care sa se indoiasca de cuvintele vestitorului sau sa astepte pana ce va termina rugaciunea pentru a  putea verifica veridicitatea spuselor martorului, sau sa se gandeasca ca sunt inselati de el sau ca nu inteles bine.

Acest exemplu indica faptul ca daca un singur martor, un bun musulman, ne avertizeaza sau ne vesteste ceva, trebuie sa il urmam si nu este nevoie sa intrebam si o alta persoana pentru a ne asigura.

conform verdictului islamic dat de Sheikh Assim Hakim


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care sunt avantajele fizice ce rezulta in urma postului? Cu alte cuvinte, in ce fel beneficiaza corpul meu de pe urma postului?


* In mod sigur exista numeroase beneficii fizice obtinute in urma postului, dar nici un moment nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca facem asta de dragul Lui Allah si nu pentru ca sa ne mentinem in forma. Sunt multe persoane care sufera de obzitate, si care spun: ‘maine voi posti.’ Daca intrebi, insa, de ce face asta iti va raspunde: ‘Sunt gras." – "" …si asta e un motiv?!" – "Ei, bine….si pentru ca este o modalitate de adorare si primesti rasplata." 

Aceasta modalitate de a pune problema nu este acceptabila. Trebuie ca intentia ta de post sa fie pura, 100% pentru Allah. Si  Allah este Cel Care spune intr-un hadith qudsii: “Sunt Cel mai bogat dintre toti, si nu accept sa mi se faca nici un fel de asociati Mie. Oricine infaptuieste ceva si imi face Mie asociati, il voi abandona pe el impreuna cu fapta lui.” (traducere aproximativa)
Deci Allah nu accepta nimic daca nu este facut in totalitate pentru El, iar  tu trebuie sa postesti cu intentia de a o face pentru adorarea lui Allah si atat.

Cu toate acestea, insa, exista o serie de avantaje fizice ale postului, pentru ca iti ajuta sistemul digestiv, si te  ajuta sa iti protejezi si menajezi rinichii, pentru ca le da o pauza de 16-17 ore. Si daca ai o masinarie care lucreaza 24 de ore, este mai mult decat indicat sa ii dai o pauza pentru odihna. Postul este, de asemenea, o binefacere pentru ficat, caruia ii da o perioada de repaus. Si este o binefacere pentru cavitatea bucala si dinti, precum si pentru cei ce sufera de obezitate, prin controlul cantitatii de mancare.
Din pacate,  insa, exista si multe persoane care fac excese in Ramadan  dupa incheierea postului si de aceea sistemul lor digestiv nu functioneaza asa cum ar trebui. Dar daca ar fi sa postim asa cum ne este spus, am fi intr-o stare fizica excelenta, Alhamdulillah, pentru ca am implini indrumarile Lui Allah.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care sunt avantajele spirituale ale postului?

    * Postul are numeroase avantaje dintre care:

  - faptul ca te opreste de la comiterea pacatelor – spre deosebire de celelalte forme de adorare care sunt vizibile si presupun "a face ceva", postul inseamna "a te opri de la a face ceva" si nu are nici o modalitate de expresie exterioara, fiind o forma de adorare intima care se desfasoara numai intre tine si Allah si, sub forma de adorare pentru El, te opresti de lucrurile  care nu iti sunt permise in timpul perioadei de post (dar care, in esenta lor, sunt permise si acceptate – precum a bea apa sau a avea relatii sexuale cu sotul/sotia). Si atunci, daca, prin post, iti impui sa te abtii de la lucruri in esenta lor permise, cum ar putea cineva care posteste cu puritate, sa se apropie de lucrurile nepermise si neplacute lui Allah?!

  
- faptul ca te face mai constient de realitatea faptului ca Allah te priveste. Allah te observa 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. De aceea, tu postesti. Si daca atunci cand mergi la toaleta si vrei sa faci abulutiunea ai bea putina apa, cine te-ar vedea? Nimeni nu se uita la tine. Nimeni in afara de Allah Preainaltul. Stii ca Allah se uita la tine si de aceea te opresti, te abtii de la a manca si a bea in semn de adorare si supunere fata de Allah.

- temeiniceste sinceritatea in sufletul musulmanului. Atunci cand o persoana posteste de dragul Lui Allah asta il face sa fie sincer fata de Allah Preainaltul, pentru ca nu posteste pentru a impresiona pe cineva anume si nici pentru a obtine anumite avantaje,ci el face asta numai pentru Allah, iar Allah il va rasplati.
“Orice fapta a fiului lui Adam este pentru el, cu exceptia Postului.” ٍSpune Allah Preainaltulintr-un hadith qudsii:
Tot ceea ce faci este pentru tine, cu exceptia postului. Allah spune ca aceasta este numai pentru EL si ca EL va da mare rasplata pentru aceasta. Postul este asemeni unui scut care ne protejeaza pe noi de la a comite pacate. Un scut care ne va feri de Focul Iadului.

- de asemenea, postul aduce rabdare si te invata sa tolerezi lucruri, nu pentru ca nu ai putea sa ripostezi, ci pentru ca te autoeduci si inveti ca  puterea ta nu sta in a-i ataca sau a-i lovi pe altii ci, dimpotriva, puterea ta este in abilitatea de a te controla pe tine insuti; si te va invata rabdarea in ceea ce priveste oprirea de la comiterea lucrurilor pe care Allah nu le agreeaza.

- un alt avantaj al postului este ca te invata sa fii multumitor. Obisnuim sa multumim celor care ne fac tot felul de favoruri. Si daca ne uitam la noi insine si la tot ceea ce ne inconjoara vom vedea imensitatea de binecuvantari cu care Allah ne-a daruit. Noi suntem robii Lui, iar El ne iubeste. El ne hraneste, El ne ocroteste, El ne da un acoperis deasupra capului, El ne da tot ce ne dorim, tot ceea ce cerem. Problema, insa, este ca omul vede intotdeauna  partea negativa a lucrurilor. -  Am cerut 100 de lucruri, si am primit doar 98, unde sunt cele 2 ramase? Mereu ne uitam la ceea ce lipseste si uitam ca Allah ne-a binecuvantat cu atatea lucruri. Ramadanul ne invata sa fim multumitori pentru toate acestea. Cum? Pur si simplu prin faptul ca te va lipsi de cateva dintre ele pentru o scurta perioada de timp, facandu-te astfel sa constientizezi insemnatatea prezentei lor, pentru ca niciodata nu ne vom imagina utilitatea si nivelul binecuvantarilor  pe care Allah le-a coborat asupra noastra, decat in momentul in care acestea dispar.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Postul ca adorare a lui Allah este prezent doar in islam sau exista si in alte religii?



* Allah Preainaltul spune in Coran:
 “O, voi cei care credeti, v-a fost statornicit vouã Postul [As-Siyam], asa cum le-a fost prescris si celor dinaintea voastrã - Poate cã veti fi cu fricã!? ” (Surat Al-Baqara, 183)
Asadar, postul, intr-o forma sau alta, este prezent si inainte de Profetul Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) in mesajele profetilor premergatori acestuia si este intalnit pana astazi in formele de adorare ale  evreilor si crestinilor.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Ce inseamna postul din punct de vedere al islamului?



*  Postul in islam inseamna a te abtine de la a manca si a bea ori a intretine relatii sexuale cu sotul/sotia, precum si de la toate celelalte lucruri care iti pot anula si intrerupe postul, cu intentia de adorare a lui Allah, de la rasaritul soarelui (fajr) si pana la apus (maghreb). 


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care sunt persoanele carora li se impune postul in luna Ramadan?

Din punctul de vedere al islamului, 
orice persoana de religie islamica, 
care este in deplinatatea facultatilor 
mintale si a trecut de varsta  
pubertatii, are obligatia de a posti in 
luna Ramadan. 


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care este importanta postului din punctul de vedere al islamului?



- Postul este unul dintre cei cinci  stalpi de baza al islamului alaturi de Marturisirea ca nu exista alta divinitate in afara de Allah si Muhammed (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) este Trimisul si Mesagerul
Sau, Rugaciunea, Dania si Pelerinajul la Mecca pentru cel care are gaseste mijloacele necesare.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Ce trebuie sa facem atunci cand se produce o eclipsa de luna sau de soare?


Trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: “Cu adevarat, Soarele si Luna sunt doua dintre Semnele lui Allah. Nu se produce eclipsa lor in raport cu moartea cuiva, si nici (legat) de viata sa; asadar, daca ati vazut aceasta (eclipsa) indreptati rugi catre Allah si preamariti-L pe El, si rugati-va (rugaciunea de eclipsa) si dati milostenie.”


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Va rog sa elucidati daca este din sunnah profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) recitarea Surat Ad-Dukhan in ziua de vineri.





Precizarea recitarii Surat Ad-Dukhan in ziua de vineri a fost consemnata intr-un hadis catalogat drept "slab" ("da'if"), asadar nu poate fi luat in considerare ca si act de adorare prescris de legea islamica.
Exista, insa, relatari autentice despre profetul Muhammad  (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asuprasa!) privind recitarea in aceasta zi a Surat Al-Kahf, despre a carei recitare s-a spus ca este lumina de la o vineri la alta.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care sunt actele de adorare recomandate din punct de vedere islamic pentru a fi efectuate in ziua de vineri?



Ziua de vineri este o zi binecuvantata si exista numeroase evidente autentice in acest sens.
 Exista, de asemenea, numeroase fapte de adorare acceptate / permise pentru a fi indeplinite in ziua de vineri, si chiar recomandate dreptcredinciosului musulman , dintre care amintim:
*participarea la rugaciunea de vineri in adunare, la moschee, pentru barbati. A spus Allah Preinaltul:

~" O, voi cei care credeti! Când se cheamã la Rugãciune [As-Salat], în ziua de vineri, grãbiti-vã la pomenirea lui Allah si lãsati negotul! Aceasta este mai bine pentru voi, dacã [voiti sã] stiti."~
(Surat al-Jumuah, 9)

Si a spus trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ca cel care nu participa trei saptamani la rand  la rugaciunea de vineri, din neglijenta  (sau pentru ca nu da importanta acestui fapt ), Allah "i-a pecetluit" lui inima, apoi va fi el dintre cei nebagatori de seama.

*sporirea rugilor in aceasta zi pentru ca, asa cum bine ne-a instiintat trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) intr-un hadis autentic, in ziua de vineri exista o perioada de timp binecuvantata in care rugile sunt acceptate, cu voia lui Allah.

*recitarea Surat Al-Kahf despre a carei semnificatie s-a spus ca: ii va aprinde o lumina intre cele doua vineri celui care o recita

*sporirea transmiterii de salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), avand ca si  evidenta  hadisul  in care trimisul lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
 "Cu adevarat, dintre cele mai bune zile ale voastre este ziua de vineri. In aceasta zi a fost creat Adam (Pacea lui Allah fie asupra sa!) si in ea a fost el luat (de Allah); si in ea va fi suflarea (in trambita); si in ea va fi Ziua de Apoi ; asadar, sporiti intru a transmite salutari asupra mea, caci, cu adevarat, salutarile voastre imi sunt transmise mie.”  Au spus: “O, trimis al lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), cum iti vor fi transmise tie salutarile noastre atunci cand tu vei fi putrezit?” A spus: “Cu adevarat, Allah “Azza-uua-geal a interzis pamantului sa manance trupurile profetilor."


Share/Bookmark

duminică, 28 aprilie 2013 | | 0 comentarii

Este oare adevarat cum ca ruga este oprita intre cer si pamant daca nu sunt transmise salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)?

Hadisul care semnaleaza acest acest aspect a fost relatat deTirmidzy, de la Omar ibn Khattab (Allah sa fie multumit de el!) cum ca ruga se opreste intre cer si pamant si nu se inalta nimic din ea pana ce nu transmiti salutari asupra profetului  (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!).
Si ceea ce evidentiaza acest hadis este tocmai faptul ca este preferabila ("mustahab") transmiterea de salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) si ca nu este este o conditie absolut necesara a acceptarii rugii pentru ca profetul Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) nu a facut aceasta in cazul tuturor rugilor.
Cu toate acestea, exista si invatati care considera ca a transmite salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) este una dintre conditiile absolut necesare acceptarii rugilor.
Sa fim, asadar, in "safe side" (in siguranta) si sa nu uitam sa transmintem salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) in timpul rugilor noastre pentru a ne apropia cat mai mult de posibilitatea de a ni se raspunde acestora, inshaAllah – cu voia lui Allah.
Si s-a spus ca cea mai completa si adevcata forma de a transmite salutari asupra profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)  este facand aceasta la inceputul, in interiorul si al sfarsitul rugilor, pentru ca aceasta este ca niste aripi pentru du'aa si o ridica la ceruri, inshaAllah.
Si, de asemenea, s-a spus cum ca ar trebui sa transmitem salutari asupra profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) la inceputul si sfarsitul rugilor, pentru ca aceste salutari sunt cu siguranta acceptate, iar Allah este prea Generos pentru a refuza /a nu accepta ceea ce se afla intre ele, si Allah stie cel mai bine


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care este modalitatea cea mai indicata de a transmite salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), avand in vedere faptul ca aceasta este unul dintre factorii favorizanti ai acceptarii rugilor?

 
Invatatii in islam au spus cum ca exista trei modalitati de a transmite salutarii asupra profetului  Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) si anume: numai la inceputul rugii; la inceputul si la sfarsitul rugii; sau la inceputul, la mijlocul si la sfarsitul rugii, impreuna.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Este oare a transmite salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) una dintre conditiile acceptarii unei rugi?

 
Nu exista indoiala asupra faptului ca a transmite salutari asupra profetului   Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) in momentul efectuarii unei rugi este una dintre conditiile acceptarii acesteia, conform evidentelor existente in hadisul in care este consemnat cum ca trimisul lui Allah Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) l-a auzit pe un om facand o ruga ("du'aa") fara a transmite salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) la care a spus: "S-a grabit acesta!"Apoi a spus profetul  (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!): "Daca s-a rugat vreunul dintre voi, sa inceapa prin a-I multumi lui Allah ("tahmid" – formula "Alhamdulillah"), apoi prin preamarirea si elogierea Lui, apoi sa transmita salutari asupra profetului, apoi sa se roage pentru ceea ce vrea."
Asadar, sunnah este ca acela care face o ruga sa inceapa cu "Alhamdulillah", apoi sa Il elogoieze pe Allah, apoi sa transmita salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), apoi sa faca ruga pe care doreste sa o faca, neuitand si altele dintre motivele sau factorii favorizanti ai acceptarii rugilor, asa cum a fost consemnate de sunnah profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!).
Si dintre acesti factori favorizanti ai acceptarii si al raspunderii rugilor  amintim si -  pietatea si sinceritatea in ruga sa, indreptarea numai spre Allah Preaslavitul si Preainaltul pentru a-I cere si increzandu-se intru aceea ca Allah ii va raspunde, si daca va fi in stare de purificare ("wudu"), si daca va face ruga in perioadele in care se spune ca "du'aa" este "mustageabah" (raspunsa / acceptata), precum in miezul noptii, in prosternare (sujud), intre  adzan si iqamah, si in ziua de vineri in timpul sederii imamului la minbar in timpul predicii de vineri, si, de asemenea, vinerea dupa rugaciunea de 'asr si pana la apusul soarelui.
Si, cu siguranta, ca dreptcredinciosul musulman care se indreapta in ruga sa catre Unicul sau Domn si Stapanitor, Allah Preainaltul, va incerca sa uzeze de toti acesti factori favorizanti in tinderea sa spre a face ca ruga sa sa fie acceptata si sa I se raspunda, inshaAllah = cu voia lui Allah.
Si revenind la a transmite salutari asupra profetului  Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) daca unii invatati in islam au considerat ca aceasta este doar unul dintre factorii favorizanti ai acceptarii rugilor, dar nu si o conditie absolut necesara pentru acceptarea acestora, sunt si altii care considera ca netrimiterea de salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) opreste de la acceptarea rugii, si Allah stie cel mai bine.
Si oricum ar fi… daca avem stiinta ca a transmite salutari asupra profetului  Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) este unul dintre factorii favorizanti ai acceptarii rugilor noastre, de ce sa nu facem aceasta si sa fim… in "safe side" (in siguranta), inshaAllah.
Si evidentele folosite in sprijinul acestor afirmatii sunt tocmai consemnarile de la 'Aly ibn Abu Talib si Omar ibn Khattab (Allah sa fie multumit de ei amandoi!) in care se aminteste ca ruga ("du'aa"-ul) ar fi oprita / acoperita, pana ce nu se transmit salutari asupra profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah!), precum si ca ruga este oprita intre cer si pamant si nu urca nimic din ea, pana ce nu se transmit salutari asupra profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!). 


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Care este ruga care trebuie spusa intre doua prosternari?

 
Invatatii in islam au cazut de acord asupra faptului ca cea mai indicata ruga pentru a fi spusa intre doua sujud-uri este "Allahumma-ghfir lii, ua-rhamnii, ua-hdinii, ua-giburnii, ua ’aafinii, ua-rzuqnii, uarfa’anii. (O, Allah, iartă-mă, ai milă de mine, călăuzeşte-mă, împuterniceşte-mă, dă-mi sănătate, hrană şi un rang mai bun!), conform evidentelor, in timp ce altii au considerat ca este suficienta fie si numai rostirea formulei "Rabby-ghfir ly" (O, Domnul meu, iarta-mi mie!)


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Oare alungirea timpului destinat ultimei prosternari din rugaciune ("sujud"-ul din ultima "raka'a") pentru a face cat mai multe rugi ("du'aa") este din sunnah profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)?



Alungirea ultimei prosternari din rugaciune pentru a face cat mai multe rugi nu este din sunnah profetului  Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), ci, mai exact, contravine acesteia, conform relatarilor despre profetul  Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), precum si cea consemnata de Bukhary si Muslim, de la Bara'a ibn 'Aazib, care a spus ca, in rugaciunea  trimisului lui Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), aplecarea (ruku'u') si ridicarea din ruku'u, si prosternarea ("sujud") si asezarea intre doua "sujud"-uri  erau asemanatoare ca si durata in timp.
Asadar, alungirea numai a ultimei prosternarii pentru a spori din rugi nu este din "sunnah", pentru ca "sunnaah" este ca ruku'u si ridicarea din ruku'u si sujud-ul si asezarea dintre doua sujud-uri este sa fie similar, ca si timp, asa cum am vazut mai sus.
Exista, insa, un moment al rugaciunii in care dreptcredinciosul poate alungi oricat de mult doreste timpul destinat rugilor, fara a veni in contradictie cu "sunnah" profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), si anume, intre ultimul "tashahud" si "taslim" (spunerea formulei "Assalamu aleykum ua rahmatullah" si iesirea din rugaciune.)
A fost consemnat cum ca profetul Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), atunci cand l-a invatat pe Abdullah ibn Mas'ud "tashahud"-ul i-a spus ca dupa aceasta poate sa aleaga dintre rugi ("du'aa") orice doreste, ceea ce inseamna ca poate sa acorde un timp scurt  sau, dimpotriva, un timp lung rugilor carora doreste sa le dea curs dupa "tashahud" si inainte de  "taslim", iar aceasta ramane la propria sa alegere.


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Ce se spune in prosternarea de multumire ("sujud ash-shukur")? Dar in prosternarea de citire ("sujud at-tilaua")?


Nu este consemnat in nici o relatare autentica cum ca ar exista vreo ruga speciala pentru prosternarea de multumire ("sujud ash-shukur" – adica sujud-ul pe care il face cineva pentru a-I multumi lui Allah Preaslavitul si Preainaltul ca l-a scapat de o nenorocire sau ca a pogorat asupra sa o anumita binecuvantare). Si pentru aceasta, au considerat invatatii in islam cum ca in prosternarea de multumire, precum si in prosternarea de citire, cel care o indeplineste trebuie sa spuna dintre rugi ceea ce se spune si in prosternarea in timpul rugaciunii, ca spre exemplu: "Subhan Rabby-al-'Aalaa" = ……sau "Allahumma laka sagedtu ua bika amantu, ua laka aslamtu. Sageada uagihiia lilladzii khalaqahu ua sauuarahu ua şaqqa sam’ahu ua basarahu.Tabaarak-Allahu ahsanu-l-khaaliqiin." = O, Allah, Tie m-am prosternat [în rugăciune] şi în Tine am crezut şi Ţie m-am supus. Faţa mea s-a prosternat înaintea Celui care a creat-o, a înfrumuseţat-o şi a îmbogăţit-o cu auz şi văz. Slăvit este Allah, Creatorul desăvârşit! s.a.m.d…Apoi, se poate ruga orice din ceea ce el doreste.
De asemenea, in ceea ce priveste prosternarea de multumire, precum si prosternarea de citire, unii invatati in islam au fost de parere ca ar fi necesara starea de purificare ("wudu") precum si rostirea "takbir" (formula "Allahu Akbar") inainte de a te prosterna, iar altii au considerat ca este suficienta numai rostirea primului "takbir" iar apoi coborarea in "sujud".


Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Exista persoane care, dupa ce au terminat de facut rugaciunea se prosterneaza (fac "sujud") si se roaga lui Allah (fac "du'aa"). Este acest tip de "sujud" din sunnah (urmarea exemplului) profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!)?

Legea islamica ("shari'a islamiah") nu accepta prosternarea ("sujud"-ul) ca si forma de apropiere de Allah, Preaslavitul si Preainaltul, decat daca s-a produs aceasta prosternare in decursul efectuarii rugaciunii, sau pentru un motiv clar si specific, precum – prosternarea de corectare a rugaciunii ("sujud as-sahuu"), prosternarea de multumire ("sujud ash-shukr") sau prosternarea de citire a unui pasaj din Nobilul Coran in care este amintit ceva legat de prosternare ("sujud at-tilaua").
Departe de a indemna la a te prosterna in afara rugaciunii si fara un motiv clar si specific (asa cum a fost specificat anterior) pentru a face rugi (du'aa), profetul Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) obisnuia ca in timpul rugilor sa isi ridice mainile si chiar a indemnat la aceasta, conform hadisului in care profetul(Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: Cu adevarat, Domnul vostru Tabaraka ua Ta'ala este "Sfios"("Hayiyyun" – in limba araba) si Generos – se rusineaza/se sfieste de robul Sau daca a ridicat mainile spre El sa le intoarca goale. (traducere aproximativa a hadisului consemnat de Abu Dauud si catolagat drept "sahih" (corect) deSheikh Al-Albany .
Asadar, a te prosterna cu scopul de a face rugi ("du'aa") in afara rugaciunii nu este un act de adorare permis si nici preferabil, si nici nu este din sunnah profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ci, mai mult, este o inovatie ("biddah") pentru ca nu a fost consemnat nicaieri ca profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) ar fi facut aceasta si, mai mult, contravine indemnului profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) de a-ti ridica mainile in timpul efectuarii rugilor, pentru ca cel care s-a prosternat nu are si cum sa isi ridice mainile in acelasi timp.



Share/Bookmark

| | 0 comentarii

Este permis sa se faca du'aa (rugi) in timpul implinirii rugaciunilor obligatorii?

Indiferent ca este vorba despre implinirea rugaciunilor obligatorii sau a celor optionale, este preferabil ("mustahab")pentru cel care se roaga sa sporeasca din rugile sale in doua moment, si anume – in timpul prosternarii ("sujud") si dupa "tashahud"-ul de final, inainte de a spune "as-salamu aleykum ua rahmatullah" la sfarsitul rugaciunii.  De asemenea, este "mustahab" sa se sporeasca din du'aa in cazul "du'aa al-qunut", specifica rugaciunii impare de noapte – "al-'uitr".
De asemenea, invatatii in islam au considerat, conform evidentelor, cum ca ii este permis celui care se roaga sa foloseasca in "sujud" si inainte de "taslim" in timpul rugaciunii si alte rugi decat cele care au fost consemnate in Coran sau relatate in "sunnah" profetului Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!), putand a se ruga astfel pentru tot ceea ce el doreste legat de viata sa, de familia sa, de viata de apoi si asa mai departe…
Evidenta adusa de invatatii in islam pentru cele de mai sus este insusi hadisul consemnat de Muslim (Allah sa aiba mila de el!),

conform caruia Ibn Abbas  (Allah sa fie multumit de el!) a relatat ca profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: "Si in ceea ce priveste prosternarea ("sujud"), asadar sporiti rugile in ea (in timpul ei) cu sarguinta, astfel incat sa meritati (traducere aproximativa a termenului "faqimun" in limba araba) a vi se raspunde voua."

De asemenea, a fost catalogat drept "sahih" (corect) hadisul conform caruia, profetul  (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) l-a invatat pe Ibn Mas'uud (Allah sa fie multumit de el!) "at-tashahud", apoi i-a spus ca dupa acesta se poate sa aleaga dintre rugi orice doreste a se ruga lui Allah, Preaslavitul si Preainaltul (asa cum aminteam deja, dupa ultimul "tashahud" din rugaciune, inainte de "taslim" si iesirea din rugaciune).


Share/Bookmark
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...